Ga naar hoofdcontent
"" ""

Veilig online spelen

Veiligheid is een topprioriteit voor de Nationale Loterij. Om haar informatie te beschermen heeft de Nationale Loterij een informatiebeveiligingsbeleid ingevoerd. En dat beleid toetsen we aan algemeen geldende internationale standaarden. Zo is de Nationale Loterij gecertificeerd naar de ISO 27001-standaard én naar de veiligheidsstandaard van de World Lottery Association.

Beide certificaties zijn onderworpen aan jaarlijkse onafhankelijke audits. Een certificatie is echter geen doel op zich: ze geeft de bevestiging van de veilige en goede werking van de organisatie. De processen en procedures worden daarom voortdurend bijgestuurd om onze spelers een nog betere dienstverlening te kunnen aanbieden.

Voor onze online spelen bouwden we dus strenge veiligheidsmaatregelen in. Je kan gerust én in alle vertrouwen op ons site spelen.  

Onze veiligheidsstandaarden

We vinden het belangrijk dat je in een veilige en betrouwbare omgeving kan spelen. Daarom voldoet ook deze website aan de strengste voorschriften.  

SSL-beveiliging  

Wanneer je je aanmeldt op je online speelrekening bij de Nationale Loterij, bevind je je altijd in een beveiligde omgeving. Je kan dit zien aan het hangslot naast je adresbalk bovenaan in de browser. Dit betekent dat je persoonlijke gegevens gecodeerd worden verstuurd zodat niemand anders ze kan lezen. Onderweg worden je data beveiligd met een SSL-codering, een industriestandaard op het vlak van beveiliging. 

Automatische log-off na 30 minuten 

Heb je je aangemeld op je speelrekening en doe je gedurende 30 minuten niets? Dan word je automatisch afgemeld. Zo willen we voorkomen dat iemand anders met jouw speelrekening speelt terwijl je er niet bent. Om dit risico volledig uit te sluiten, adviseren we om je computer nooit onbewaakt achter te laten en je altijd af te melden als je klaar bent. 

Gelimiteerde login-pogingen 

Na 5 pogingen om in te loggen met een verkeerd wachtwoord, wordt de speelrekening gedurende 24 uur geblokkeerd.  

Geen persoonlijke informatie via e-mail 

We zullen je nooit via e-mail om persoonlijke informatie vragen. Ga dus nooit in op een verzoek om persoonlijke of financiële informatie te sturen, ook niet als de mail er ‘echt’ uit ziet. 

Verplichte identificatie 

Wil je persoonlijke informatie met ons bespreken? Dan zullen we altijd je identiteit controleren aan de hand van verschillende verificatiemiddelen. De klantendienst van de Nationale Loterij heeft geen toegang tot je wachtwoord.

Strenge privacynormen  

De Nationale Loterij gebruikt jouw gegevens om haar communicatie, diensten en producten helemaal op jou af te stemmen en om na te gaan of je mag spelen. Dat gebeurt volledig met respect voor de wettelijke normen en jouw privacy. We staan garant voor een transparant, relevant en veilig gebruik van je persoonsgegevens. Jij blijft altijd ‘in control’

Ga voor meer informatie naar ons privacy center.  

Zorg voor een veilig wachtwoord

Om het risico dat iemand je wachtwoord kan achterhalen te verkleinen, volg je best deze tips:  

  • Kies een wachtwoord bestaande uit minimum 12 karakters en maximaal 30 karakters waaronder minstens 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 cijfer en 1 speciaal karakter. Cijfers, hoofdletters en symbolen maken je wachtwoord moeilijker te kraken. Er bestaan computerprogramma’s die alle mogelijke combinaties van letters en cijfers aan een duizelingwekkende snelheid uitproberen totdat ze de juiste combinatie gevonden hebben.
  • Kies geen wachtwoord met steeds dezelfde of logisch op mekaar volgende karakters (bijv. aaaaa11111 of 12345a).
  • Kies letters en cijfers die iets voor jou – en voor jou alleen – betekenen; gebruik geen woorden uit het woordenboek, noch je naam, de naam van je partner of die van je huisdier.
  • Kies een lang wachtwoord. Als je dat moeilijk kan onthouden, kan je een wachtzin maken. Kies een zin die alleen voor jou betekenis heeft en die ook rare woorden, cijfers en speciale tekens bevat.
  • Vermijd ook je geboortedatum of andere persoonlijke gegevens die anderen makkelijk kunnen achterhalen.
  • Gebruik geen woorden of groepen van woorden die verwijzen naar de Nationale Loterij of je speelrekening.
  • Deel je wachtwoord niet met anderen.
  • Kies niet hetzelfde wachtwoord als voor andere websites. Als cybercriminelen erin slagen om een account te hacken met één wachtwoord, proberen ze diezelfde gegevens ook op andere websites.
  • Gebruik een wachtwoordkluis. Een wachtwoordkluis houdt al je accounts en wachtwoorden veilig bij. De wachtwoordkluis zelf beveilig je met een sterk wachtwoord. Je moet dus nog maar één sterk wachtwoord onthouden. De wachtwoordkluis helpt je om sterke wachtwoorden te maken. Je geeft aan hoe veel en welke karakters je wenst en je wachtwoordkluis stelt een volledig willekeurig wachtwoord voor. Meer info.  

Beveilig je computer 

De Nationale Loterij neemt verschillende maatregelen om haar computersystemen te beschermen. We raden je aan om gelijkaardige voorzorgsmaatregelen te nemen voor je eigen computer.

Een overzicht van de belangrijkste maatregelen die je kan nemen:  

  • Hou je besturingssysteem en je webbrowser up-to-date.  
  • Gebruik firewall-software om ongewenst verkeer op je computer te voorkomen.  
  • Gebruik antivirussoftware  op je computer en hou hem up-to-date.  
  • Download geen software als je de bron niet kent.  
  • Wees op je hoede als je vreemde e-mails met een attachment krijgt.  
  • Wees steeds voorzichtig vooraleer je op links in een e-mail klikt.
  • Controleer of de verwijzing naar de website correct is.  
  • Wees extra op je hoede als je een computer gebruikt die niet van jou is.

Wil je meer weten? 

Lees alle tips op safeonweb.be, de website van de Belgische Overheid.

E-mails van de Nationale Loterij 

Om er zeker van te zijn dat je de e-mails van de Nationale Loterij ontvangt, willen we je vragen om  news@news.nationale-loterij.be toe te voegen aan je adresboek of op je Veilige Afzenders Lijst. Sommige e-mail account providers houden e-mails van andere verzenders immers tegen om te voorkomen dat je ongewenste reclameboodschappen ontvangt.  

Indien er een e-mail terecht komt in je spam- of “ongewenste mail-”folder, kan je bovendien aangeven dat e-mails van de Nationale Loterij niet als spam mogen behandeld worden.