BMX in België

Spektakel, explosiviteit, stuurmanskunsten en een heel kleine fiets: dé 4 ingrediënten van een BMX race. Sinds de spectaculaire sport in 2008 voor het eerst op het Olympisch programma stond wint het jaar na jaar aan populariteit in België. Ook een speciale bedanking aan onze noorderburen want dankzij hen is BMX, die z’n oorsprong heeft in Amerika, bij ons bekend worden.

Maar ook Lotto mag zich op de borst kloppen want wij stonden mee aan de wieg van de Lotto BMX-track in Circuit Zolder: een track van wereldniveau waar in 2019 voor de tweede maal het wereldkampioenschap BMX race zal worden gehouden.

Ontdek alles over deze spectaculaire discipline via onderstaande links: 

 
woensdag 15 augustus

€ 1.000.000 *
te winnen

€ 1.000.000 * te winnen
woensdag 15 augustus

De 6 disciplines

  • Fietscross / RaceEen fietscross is een wedstrijd op een gesloten parcours. Deze discipline vindt ook plaats op de Olympische Spelen. De rijders beginnen aan de startheuvel en volgen een parcours van enkele honderden meters over bulten om uiteindelijk om ter snelst de finish te halen.
  • DirtHier gaat het niet om de snelheid, maar wel om de tricks. Het parcours is een reeks van bulten. Dirt wordt ook wel eens Trials genoemd.
  • StreetBij street gebruik je de omgeving om tricks uit te voeren door te “grinden” (met de fiets op bankjes springen, evenwicht bewaren op buizen en trappen etc.). Deze soort BMX is geïnspireerd door skateboarden.

  • ParkPark kan je vergelijken met street, maar het grote verschil is dat bij park wel obstakels zijn aangebracht om tricks uit te voeren. Zo worden bij park miniramps en jumpramps aangebracht. Bij street daarentegen wordt gezocht in de omgeving en geen obstakels geplaatst.

  • VertStunts worden uitgevoerd in een halfpipe.  • FlatlandBij deze discipline wordt geen gebruik gemaakt van schansen of obstakels, maar worden tricks enkel uitgevoerd op vlakke, (ver)harde ondergrond. Het is een soort van breakdance op een fiets. De BXM fiets is ook verschillend dan die van park of street.

Lotto Track Zolder

  1. 384 meter, zo lang is het parcours in Zolder.
  2. 8 meter, dat is de hoogte van de startheuvel. Deze is uniek in België! Ook op de Olympische Spelen moet de startheuvel 8 meter bedragen.
  3. 12 meter bedraagt de afstand tussen de eerste twee heuveltoppen na de start. De renners moeten dus een hoge snelheid ontwikkelen op de startheuvel om de eerste hindernis vlot te overwinnen.
  4. 30, zoveel BMX clubs zijn er in België.

Video's

Weetjes en kalender


Kalender

31/03 – 02/04: UEC European Cup 
12/05 – 14/05: UCI SuperCross World Cup 
01/07 – 02/07: Belgisch kampioenschap 

In 2019 zal het wereldkampioenschap plaatsvinden op het BMX parcours van Zolder.

Wist je dat

BMX voor Bicycle Motocross staat? En de X voor cross staat? 

BXM in Nederland beter bekend is als “fietscross”? BMX eind de jaren zestig ontstond aan de westkust van de Verenigde Staten? 

BXM sinds 2008 een Olympische discipline is geworden? Een BMX enkel maar een achterrem heeft? 

Cadel Evans, Robbie McEwen, Peter Sagan, Jürgen Roelandts, Sven Nys en Mathieu van der Poel allemaal een BMX achtergrond hebben?

Ontdek Lottery Club

Ben je al lid?

Mijn gegevens
Wachtwoord vergeten?

Nieuw bij Lottery Club?
Lid worden