Lotto Cycling Cup 2018 

  • 15/05/2018
Axelle, onze vliegende reporter, volgt voor Lotto het wielrennen vanop de eerste rij.
Zij deelt haar ervaringen hier op onze website en op haar persoonlijke blog: In het wiel van Axelle
 

6 o’clock: mijn wekker laat van zich horen. Hoog tijd om te vertrekken naar de andere kant van Vlaanderen: Limburg, Houthalen-Helchteren. Daar vond afgelopen zondag de 3e wedstrijd van de Lotto Cycling Cup plaats. Samen met Bjorn, ondertussen mijn partner in crime voor de wielerkoersen, kwam ik om 9 uur aan op locatie. Geen grote ploegbussen, afgebakende zones, pers en fans zoals die bij de profs in overvloed aanwezig zijn. Wel een groep enthousiaste, vriendelijke rensters die zich op hun gemak voorbereiden op de koers: elkaar helpen met de rugnummers, zonnecrème smeren, genieten van het zonnetje en wat bijkletsen zoals enkel vrouwen dat kunnen :). 

Dameswielrennen in opmars

Noem eens enkele wielrensters. De namen Jolien D’Hoore, Lotte Kopecky, Marianne Vos en Puck Moonen volgen snel. Maar dan… Als je er 10 kan opsommen, behoor je al tot het selecte groepje van ‘kenners’. Nochtans zijn er heel wat toptalenten die het gros van de mannelijke wielertoeristen er zo afrijden :). 

 

Het stigma van de grofgebouwde wielrenster is al lang verleden tijd. De coureuses anno 2018 zijn groot, atletisch en beschikken over heel wat spieren. Ze zijn tevens voorzien van de typisch zongebruinde armen en benen die afgetekend zijn tot aan de mouwtjes/koersbroek. Deze dames zijn letterlijk en figuurlijk aan een inhaalbeweging bezig. Op fysiek vlak komen de gemiddelde snelheden steeds dichter bij die van de mannelijke profs te liggen. Maar er gaat ook alsmaar meer aandacht naar hen. Zo kan je sommige dameskoersen op tv volgen, het prijzengeld neemt toe en het materiaal wordt professioneler. Dat er voor koersen zoals de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik ook een wedstrijd voor vrouwen wordt verreden, is het mooiste bewijs van de opmars waaraan het dameswielrennen nu volop bezig is. 


Bij de inschrijvingen ontmoette ik Liesbet De Vocht, voormalig wielrenster en meervoudig Belgisch kampioene op de weg en in het tijdrijden. Zij is sportdirectrice en was de voorbije zondag chauffeur van de volgwagen en bovendien is ze, door haar jarenlange ervaring, een rot in het vak. Echt àlles weet ze over het vrouwenwielrennen. Dat maakt van haar de perfecte coach van de Lotto Soudal Ladies. Ze regelt werkelijk alles voor hen: van inschrijvingen en selecties tot het boeken van vluchten en hotels. Maar haar belangrijkste taak is misschien wel die van mental coach. Ze weet als geen ander hoe het voelt om niet voor een wedstrijd geselecteerd te zijn. Een luisterend oor bieden voor de meisjes neemt ze er dan ook met plezier bij!

 

  

Net na de inschrijvingen vond de ploegleidersvergadering plaats. Hier werden alle wielerploegen gecheckt op aanwezigheid en werd er nog eens extra geduid op de veiligheid van de rensters. En dat was zeker niet overbodig… Rensters die tussen de volgwagens proberen voorbij te steken in een bocht, supporters die gevaarlijke stoten uitsteken, bevoorraders die iets te dicht bij het peloton de rensters een drinkbus toereiken en ga zo maar verder. Dan nog gezwegen over de rijstijl van sommige chauffeurs van de volgwagens… Zelf werd ik toch ook even misselijk. Op een gegeven moment had een Lotto Soudal-renster dorst en moesten we met de volgwagen helemaal naar voor. Hupla, tegen bijna 120 per uur vlogen we door de bebouwde kom. Iets wat je normaal je rijbewijs kost, maar in een koers allemaal kan. Nood breekt wet :).

Lotto Soudal Ladies

Maar nu even over die sympathieke Lotto Soudal Ladies. Aan de start Valerie Demey, Annelies Dom, Marjolein Van ’t Geloof, Alana Castrique, Demi De Jong en Isabelle Beckers. Een toffe bende, één voor één uitgerust met een big smile. Een foto en een interview gingen er dan ook met plezier af!

 

Niet te veel ‘tralala’ bij deze dames. Het is voor hen belangrijk dat je er vrouwelijk uitziet, maar make-up of gelnagels op de fiets? Voor Demi in elk geval niet. “Het heeft geen nut om drie lagen foundation te leggen om het er dan allemaal af te zweten. Bovendien is ons kraagje wit dus het zou nogal een mooi zicht zijn”, vertelde ze.


De Lotto Soudal-rensters krijgen geen trainingsschema’s, persoonlijke trainer of masseur. Alles wat ze bereiken, doen ze volledig op eigen houtje en hebben ze dus geheel aan zichzelf te danken. Doorzettingsvermogen, durf, zelfdiscipline en een passie voor het wielrennen zijn dus echt wel vereisten, wil je aan de top van het vrouwenwielrennen geraken. Het harde werk werpt alleszins zijn vruchten af. Zo won Marjolein de trui van de ruches (tussensprinten) en de trui voor het bergklassement. 


Als de dames één iets zouden mogen veranderen aan het wereldje van het vrouwenwielrennen, dan is het wel de professionaliteit. De vrouwen moeten het doen met een zeer beperkt budget. Als dat bedrag ook maar met een minimum zou kunnen toenemen, zouden ze veel beter materiaal kunnen aankopen en de werknemers – of eerder vrijwilligers – deftig kunnen vergoeden. De ploeg zou bovendien meer goede rensters kunnen aantrekken en het huidige team beter kunnen coachen. Annelies legt uit dat het eigenlijk een vicieuze cirkel is. Als je niet genoeg in beeld komt, trek je ook geen sponsors aan. Nu we af en toe op tv komen, we op sociale media meer en meer volgers  krijgen – Puck Moonen heeft er zo’n 283 000 op Instagram – en doordat er gewoon in het algemeen meer vrouwen massaal op de fiets kruipen, gaan er meer bedrijven willen investeren. 


De meeste dames combineren het wielrennen met een andere job of studie. Leven van de minieme onkostenvergoeding die ze krijgen, is momenteel nog niet mogelijk. Maar met de beperkte middelen die ze hebben, halen ze er het maximale uit. Ze zien de toekomst rooskleurig in. Het vrouwenwielrennen heeft enorm veel potentieel en het is al volop aan het boomen. Ze hebben nog net dat extra (financieel) duwtje in de rug nodig, want aan toptalenten geen gebrek. You go, girls!

 
woensdag 19 september

€ 2.000.000 *
te winnen

€ 2.000.000 * te winnen
woensdag 19 september

Ontdek Lottery Club

Ben je al lid?

Mijn gegevens
Wachtwoord vergeten?

Nieuw bij Lottery Club?
Lid worden