Make-A-Wish in de Tour 2018

  • 30/07/2018
Axelle, onze vliegende reporter, volgt voor Lotto het wielrennen vanop de eerste rij.
Zij deelt haar ervaringen hier op onze website en op haar persoonlijke blog: In het wiel van Axelle
 

Attention attention, want over enkele jaren rijdt Tim Lamon, de stoere coureur uit Deerlijk, mee in het peloton van de profs. De 15-jarige Tim stal nu al de show en menig wielerharten in de Tour de France door er te schitteren met zijn New Lotto Soudal-truitje. Samen met zijn fantastische gezin, stuk voor stuk geprikkeld door het wielrennen, mocht hij zijn wens vervullen. Koers richting Rhône-Alpes, waar Tim met mama Tania, papa Mario en zijn 2 broers Tristen (19) en Quinten (9) werd ondergedompeld in het wielerspektakel van het jaar.

Droom groot, begin klein!

Tim droomt groot: “over enkele jaren rijd ik hier ook die berg op en win ik hopelijk de gele trui”, vertelt hij met een knipoog erbij. Er stroomt duidelijk wielerbloed door de aderen van de familie Lamon: de papa zat in zijn jonge jaren al op de koersfiets en zo is dat ook het geval bij de 3 zonen. “Ons ‘kleintje’ – de liefkozende bijnaam van Quinten – heeft mij al bloemen bezorgd”, aldus de fiere mama. “En Tim zat zelfs al eerder op de loopfiets dan dat hij kon stappen”. Als dat geen teken is… 

 

Aan vechtlust alleszins geen gebrek: Tim heeft in zijn prille leven al heel wat moeten doorstaan. Het begon allemaal met krampen en al snel begon hij ook gewicht te verliezen. Zijn fysieke prestaties gingen er uiteraard ook op achteruit. Maar kanker? Dat had niemand voor ogen durven houden. “Waarom ons kind?”, vraag je je dan af. Bij Tim zijn verhaal krijg je echt wel de krop in de keel. Maar ondanks dat dit alles nog zo recentelijk gebeurd is, gaat dit hechte gezinnetje er bijzonder positief mee om.

 
De kanker werd ontdekt op 8 januari en 3 dagen later is Tim opgenomen in het ziekenhuis. Op 18 januari viel er echter slecht nieuws: de diagnose van Burkitt Lymfoom werd vastgesteld. En toen ging alles snel, héél snel: er werd onmiddellijk een chemokuur opgestart. Achter de tweede chemo verloor Tim zijn haar. “Daar heeft hij erg van afgezien”, vertelt mama Tania. “Maar het feit dat hij zijn fiets aan de haak moest hangen, was pas een echte domper voor onze Tim”

 

Fietsen opgeven? Nooit!


Tijdens zijn chemo door kroop Tim toch op de fiets, mits toestemming van de oncoloog. Zijn fiets was als het ware zijn geneesmiddel. Nu is hij volop bezig aan zijn comeback. Op 18 augustus rijdt Tim terug zijn eerste koers. “Op mijn verjaardag”, verklapt de trotse mama. “Het mooiste verjaardagscadeau dat ik ooit kan krijgen”


Maar het mooiste cadeau voor Tim is ongetwijfeld deze driedaagse, die Make-A-Wish in samenwerking met Lotto Soudal en de Nationale Loterij kon verwezenlijken. Onze beleving startte in Valence, waar we nog net op tijd de aankomst van de Tour konden meepikken. Daar had onze geweldige chauffeur Filip De Keyser voor gezorgd, die Tim – hoe kan het ook anders – kende vanuit het wielermilieu.


Aan de aankomst kon het gezin al eens proeven van het befaamde Tourcircus. “Wat voor een ‘zottekot’ is dat hier, jong”, werd er verbaasd opgemerkt. Ook Tim speelde paparazzi en fotografeerde werkelijk alles om dan met zijn vrienden te delen op sociale media. Zijn smartphone stond niet stil. “Tim, zet dat lawaai eens af”, is dan de typische reactie die volgt van de ouders :).Tim mocht ook even een kijkje nemen in de ploegbus. Met twinkelende oogjes stapte hij op. “Tot straks hé, ik ga even mijn contract gaan tekenen”, grapte de jonge West-Vlaming. 

 

En dan kwamen ook de renners aan bij de bus, achtervolgd door een legertje journalisten. Interview van Sporza met Thomas De Gendt en rara, wie kwamen er ook in beeld? De Lamons natuurlijk!


De woorden ‘wow’, ‘zalig’, ‘zo schoon’ en ‘amai’ waren al enkele keren gevallen, maar ons bezoek op dag 2 aan de Village Départ, gepaard met de reclamekaravaan én de ontmoeting met Greg Van Avermaet, overtrof Tim zijn wildste dromen.

 

 

Eric Vanderaerden, die het VIP-busje van Lotto Soudal bestuurt en ons tevens wegwijs maakte in de wielerwereld, heeft ons die dag echt wel in de watten gelegd. Vooral papa Mario was onder de indruk van de ontmoeting met Eric, die tenslotte ook dagenlang in het ‘geel én groen’ gereden heeft tijdens de Tour. “Gaat Eric ook bij ons in het hotel slapen?”, was één van de eerste vragen die ik voorgeschoteld kreeg. Er kwam maar geen eind aan de verrassingen.


  

 En óf Tim van de verrassingen en aandacht genoot: met zijn New Lotto Soudal-trui aan waande hij zich als een ‘echte’. Zijn wangetjes deden op het einde van de dag waarschijnlijk goed pijn, want die glimlach was de hele dag lang niet weg te slaan van zijn gezicht. Dan nog niet gesproken over zijn arm, waarmee hij urenlang naar de supporters wuifde. Tja, een ster moet wat ondergaan zeker? :)

 

Met Tania, de übersympathieke mama, kwam er ook al eens typische vrouwenpraat aan te pas. Openlijk lachen met de gladgeschoren mannenbenen of met showman Peter Sagan moet gewoon kunnen. “Ik ben blij dat jij mee bent, ik zie soms toch af met mijn 4 mannen :)”, aldus Tania. 


 

De vermoeiende, maar o zo rijke dag sloten we af met een beetje ontspanning. Na heel vriendelijk vragen – inclusief de standaard puppy-blik –, kneep de receptie een oogje dicht en mochten we na sluitingstijd nog snel een frisse duik nemen in het zwembad. Eén voorwaarde: we moesten ons stil houden. Maar je kan al raden dat het er met 3 jonge ‘gasten’ niet rustig aan toeging. “BOMMETJEEEE”, riepen ze alle drie in koor. 


Maar één ding zal Tim altijd bijblijven: tijdens onze rit doorheen het pittoreske Frankrijk, juichten talloze toeschouwers ons toe.  “Amai, al die mensen die zwaaien”, zei Tristen. “Dat is voor mij, zie je dat niet?”, gaf Tim – duidelijk al hevig onder de invloed van sterallures – als repliek. En dan nog niet gesproken over zijn interview skills. Het mag gezegd worden: Tim is in de wieg gelegd om het te maken. En zal die kanker hem stoppen? Zéker niet! Hij staat nu nog sterker aan de start en hij heeft ambitie, véél ambitie.

 
zaterdag 18 augustus

€ 1.500.000 *
te winnen

€ 1.500.000 * te winnen
zaterdag 18 augustus

Ontdek Lottery Club

Ben je al lid?

Mijn gegevens
Wachtwoord vergeten?

Nieuw bij Lottery Club?
Lid worden