Waalse Pijl 2018 

  • 25/04/2018
Axelle, onze vliegende reporter, volgt voor Lotto het wielrennen vanop de eerste rij.
Zij deelt haar ervaringen hier op onze website en op haar persoonlijke blog: In het wiel van Axelle
 

De Waalse Pijl, die wordt verreden in een prachtig decor met de Muur van Hoei als apotheose, wordt al jaren gedomineerd door de Spanjaarden. Zo behaalde Alejandro Valverde ‘vier op een rij’ door vanaf 2014 ieder jaar op die beruchte muur van Hoei te stunten. Dit jaar moest hij echter het onderspit delven voor de ijzersterke Fransman Alaphilippe. Het laatste plaatsje op het podium was voor onze Lotto Soudal-renner Jelle Vanendert. De Waalse Pijl is dus een koers waarin grote kampioenen zegevieren.

Nog even over die veelbesproken Muur van Hoei: met een stijgingspercentage van meer dan 20 procent is deze helling echt een killer. Ik kan je verzekeren, zelfs te voet is dit een serieuze beklimming. Dan nog gezwegen over de felle zon die er nog een schepje bovenop deed. Om de situatie te schetsen: het water van de drinkbussen werd gewoon als een douche over de renners heen gegoten.

KitKat

Ergens halfweg de Muur viel mijn oog op Anouk Withofs (19) uit Maastricht. Anouk heeft een zwak voor Tim Wellens, zoveel is duidelijk. Haar gezicht fleurde helemaal op toen ik haar vroeg of ze haar idool al ontmoet heeft. Zo snel als ze kon, haalde ze haar smartphone boven om de foto’s van haar met Tim te showen. “Vorig weekend met de Amstel Gold Race hebben we enkele dozen KitKat aan de ploegbus afgegeven, omdat we weten dat Tim daar gek op is”, zei ze.

Op de top van de Muur hing er een zeer relaxte, zomerse sfeer. Het was precies een lokaal festivalletje ergens in een zwoele zomermaand. Overal zag je gelukkige gezichten, genietend van een ijsje, een verfrissende drankje én van een heerlijke barbecue. Hier zou ik gerust enkele uurtjes kunnen vertoeven, maar de plicht riep :). 

Women on top!

Wat me ook opviel: meer en meer mensen komen kijken naar de wielrensters. Het verschil tussen de mannen en vrouwen is immens. Zo zijn de vrouwen aan de start onder de indruk van al het volk dat komt supporteren. Ze nemen zelfs foto’s met hun smartphone van de enthousiaste menigte. Tijdens een koers als deze kijken ze de hele tijd rond en genieten ze van de aandacht.

Even later kwamen de Lotto Soudal-rensters langs in de VIP-zone. En inderdaad: wat een contrast met de mannen, die als vedetten worden onthaald en waarvoor fans in rijen staan voor een handtekening en/of foto te bemachtigen. Deze dames zijn enorm nuchter en sommigen zijn zelfs verlegen, niet goed wetende welke houding ze moeten aannemen. Je merkt duidelijk dat zij (nog) geen (media-)aandacht gewoon zijn. 

 

Ook op professioneel gebied zijn hun middelen veel beperkter. Om maar een voorbeeld te noemen: de mannen hebben drie ploegbussen ter beschikking, terwijl deze vrouwen een kleine camper hebben. Zich opfrissen na een koers doen ze doorgaans in de kleedkamer van een lokale voetbalploeg. Toch zijn deze vrouwen stuk voor stuk enorm gepassioneerd en hopen zij dat het vrouwenwielrennen ooit op dezelfde hoogte komt te staan als het mannenwielrennen. Ik wens het hen in elk geval toe :)!

 
zaterdag 22 september

€ 1.000.000 *
te winnen

€ 1.000.000 * te winnen
zaterdag 22 september

Ontdek Lottery Club

Ben je al lid?

Mijn gegevens
Wachtwoord vergeten?

Nieuw bij Lottery Club?
Lid worden