Ronde van Frankrijk

In 2017 start de 104e Ronde van Frankrijk in de het Duitse Düsseldorf. Na de openingstijdrit trekt het peloton naar ons land. België krijgt een aankomst en een start, respectievelijk in Luik en Verviers.

Op 5 juli kunnen de klimmers zich voor de eerste maal uitleven. De finish ligt op de befaamde La Planche des Belles Filles. Deze klim wordt stilaan een vaste waarde in het parcours.

Na de beklimmingen in de Vogezen, Pyreneeën en Alpen staat op de voorlaatste dag van de Tour een tijdrit in het hart van Marseille op het programma. Eindigen doen ze naar goede gewoonte op de Champs-Elysées waar André Greipel er voor de derde opeenvolgende keer kan zegevieren!

Opvallend dit jaar is dat er minder tijdritkilometers zijn dan de afgelopen edities van de Ronde van Frankrijk. Daarnaast zijn er slechts 3 aankomsten bergop, wat kansen biedt voor de aanvallers. Op 14 juillet, de Franse nationale feestdag, staat de kortste etappe in 30 jaar op het programma over een afstand van 100 kilometer. 

Meer Artikels

 
zaterdag 24 juni

€ 1.000.000 *
te winnen

€ 1.000.000 * te winnen
zaterdag 24 juni

Wie wint dit jaar de Tour de France?

Bevestig jouw keuze
Toon resultaten

Bedankt voor je mening!

Wie wint dit jaar de Tour de France?

()

Aantal deelnemers

Bevestig jouw keuze

Weetjes

Buiten de grenzen
De 103de Tour de France doet dit jaar drie aangrenzende landen aan: Spanje, het Prinsdom Andorra en Zwitserland. België staat dit jaar niet op de Tourkaart.

Bonussen
Vorig jaar, na een afwezigheid van 7 jaar, werden de bonussen weer ingevoerd voor de wegritten. De eerste drie renners krijgen 10, 6 of 4 seconden bonus bij de aankomst van deze ritten.

Punten

De leider van het puntenklassement wordt beloond met de groene trui. Deze worden toegekend bij de aankomst van iedere rit, en bij tussensprints tijdens de wegritten.

De bolletjestrui wordt gedragen door de beste klimmer, de renner die aan de leiding staat van het klassement van de beste klimmer. De punten worden toegekend op top van elke col en op de 4 aankomsten bergop (Andorre Arcalis, Mont Ventoux, Finhaut-Emosson en Saint-Gervais Mont Blanc).

Chrono
De individuele tijdrit doet een opgemerkte come-back in deze editie van de Tour: twee individuele tijdritten staan op het programma. 54 kilometer waar de snelste benen seconden kunnen sprokkelen: 37 kilometer tussen Bourg-Saint-Andéol en La Caverne du Pont-d’Arc (13de rit) en 17 kilometer tussen Sallanches en Megève (18de rit).

Het Klassement van de Tour de France: in truitjes, helmen en rugnummers...

Truien tijdens de Tour de France

Gele trui: de leider van het algemeen klassement, de renner die de kortste totale tijd neerzette over alle etappes heen. 

Groene trui: de leider van het puntenklassement. Punten worden gescoord aan het eind van de etappes, in het bijzonder de vlakke etappes en in tussensprints.  
Bolletjestrui: de leider van het bergklassement. Hij verdiende zijn punten aan de top van de diverse beklimmingen. 
Witte trui: de leider van het jongerenklassement. De beste renner onder de 25 jaar. 

Rugnummers tijdens de Tour de France

Rood rugnummer: de beste aanvallende renner mag de volgende dag een rood rugnummer dragen. 
Gele rugnummers: de renners van de leidende ploeg in het ploegenklassement. Ze dragen bovendien ook een gele helm.

Feiten & Cijfers

Lokale naam? Tour de France of « la Grande Boucle » of kortweg « Le Tour »

Afstand? 3.519 kilometer

Editie? 103e Tour de France

Hoeveel deelnemers? 198 renners

Gemiddelde snelheid? 40 km/h

Prijzengeld?
 450.000 euro voor de gele trui

Ploegen? 22 ploegen van 9 renners

Kijkcijfers? 570.000 Vlaamse kijkers & 500.000 Waalse kijkers

Social Media?   

Ontdek Lottery Club

Ben je al lid?

Mijn gegevens
Wachtwoord vergeten?

Nieuw bij Lottery Club?
Lid worden