Ronde van Frankrijk

De 104de editie van de Ronde van Frankrijk wordt verreden van zaterdag 1 tot zondag 23 juli e.k. De start vindt plaats in het Duitse Düsseldorf en ‘s anderendaags komt de Tour al meteen naar België! 

Op zondag 2 juli wordt de eerste rit in lijn verreden over 203 km. tussen Düsseldorf en Luik. De dag nadien start de 3de rit vanuit Verviers, voor het eerst sinds 1976 opnieuw van de partij in de Tour. 

De klimmers kunnen op 5 juli een eerste keer vol aan de bak en na een doortocht doorheen achtereenvolgens de Vogezen, de Jura, de Pyreneeën, het Centraal Massief en de Alpen wordt de Tour afgesloten met een veelbelovende individuele tijdrit in het hartje van Marseille en de traditionele koninklijke sprint op de Champs-Élysées in Parijs.


De Ronde 2017

De 104e Ronde van Frankrijk start met een korte individuele tijdrit in de Duitse stad Düsseldorf. Daarna komt de Tour naar België, met op zondag een aankomst in Luik en ’s anderendaags een start in Verviers.  

Op 5 juli is het de eerste keer de beurt aan de klimgeiten, met de eerste van drie aankomsten boven, op La Planche des Belles Filles, stilaan op weg een vaste waarde te worden in het Tour-parcours. 

Voor het eerst in 25 jaar doet de Tour trouwens opnieuw de 5 voornaamste bergmassieven van Frankrijk aan, te beginnen dus met de Vogezen en daarna de Jura, de Pyreneeën, het Centraal Massief en de Alpen. Op de voorlaatste dag dan wordt het eindklassement in z’n definitieve plooi gegoten tijdens een individuele tijdrit over 23 km. In het centrum van Marseille, en ‘s anderendaags wordt het traditionele orgelpunt geplaatst op de Champs-Élysées in Parijs, hopelijk voor de derde keer op rij door André Greipel, de Duitse spurtbom van Lotto-Soudal. 

De Ronde belooft dit jaar een open strijd te worden en met slechts 36 tijdritkilometers en ‘maar’ 3 aankomsten bergop lijkt ze aanvallers alle kansen te bieden, zo ondermeer in de kortste etappe sinds 30 jaar, op 14 juillet, de Franse nationale feestdag. Die rit is maar 100 km. ‘lang’ maar wél loodzwaar… Allen op post !

Wie wint dit jaar de Tour de France?

Bevestig jouw keuze
Toon resultaten

Bedankt voor je mening!

Wie wint dit jaar de Tour de France?

()

Aantal deelnemers

Bevestig jouw keuze

Feiten & Cijfers

Editie? 104e Tour de France

Afstand? 3.516 kilometer

Ploegen? 22 ploegen van 9 renners

Parcours? 23 hellingen/bergen van 2de categorie of hoger

Prijzengeld? 500.000 euro voor de gele trui

Oudste winnaar?  Firmin Lambot, 36 (in 1922)

Jongste winnaar? Henri Cornet, 20 (in 1904)

Meeste etappezeges? Eddy Merckx (34)

Hoogste stijgingsgraad? 22% (Col du Grand Colombier)

Populariteit? Uitgezonden in 190 landen

Social Media? 6 miljoen fans 

Fans langs de weg? 10 tot 12 miljoen

De Lotto Soudal selectie voor de Ronde van Frankrijk

Adam Hansen, André Greipel, Jürgen Roelandts, Lars Bak, Marcel Sieberg, Thomas de Gendt, Tiesj Benoot, Tim Wellens, Tony Gallopin

Lotto Soudal verschijnt dit jaar, met wat volgens velen haar sterkste ploeg is, aan de start van de Tour. Op papier lijkt alvast de perfecte mix tussen ervaring, jeugd en bravoure aanwezig. Zo wil Lotto Soudal in elke etappe kunnen meespelen en de ambitie om een aantal ritten te winnen is zeker aanwezig. Thomas De Gendt en Tony Gallopin ruiken alvast hun kans om nog eens in de bollen en het geel te rijden. De honger is aanwezig!

Enkele weetjes over het team dat zaterdag 1 juli aan de start verschijnt: 

 1. 52: Het totaal aantal deelnames van alle renners uit de selectie aan de Tour
 2. 31: De gemiddelde leeftijd van de selectie
 3. 11: Het aantal ritoverwinngen van André "Gorilla" Greipel
 4. 37: Lars Bak is met zijn 37 lentes de oudste renner in de ploeg
 5. 3: Tiesj Benoot, Tim Wellens & Jürgen Roelandts zijn 3 renners die uit de Lotto Soudal U23 stal komen of een van de andere jeugdploegen

Het Klassement van de Tour de France: in truitjes, helmen en rugnummers...

Truien tijdens de Tour de France

 • Gele trui: de leider van het algemeen klassement, de renner die de kortste totale tijd neerzette over alle etappes heen. 
 • Groene trui: de leider van het puntenklassement. Punten worden gescoord aan het eind van de etappes, in het bijzonder de vlakke etappes en in tussensprints.  
 • Bolletjestrui: de leider van het bergklassement. Hij verdiende zijn punten aan de top van de diverse beklimmingen. 
 • Witte trui: de leider van het jongerenklassement. De beste renner onder de 25 jaar. 

Rugnummers tijdens de Tour de France

 • Rood rugnummer: de beste aanvallende renner mag de volgende dag een rood rugnummer dragen. 
 • Gele rugnummers: de renners van de leidende ploeg in het ploegenklassement. Ze dragen bovendien ook een gele helm.

Ontdek Lottery Club

Ben je al lid?

Mijn gegevens
Wachtwoord vergeten?

Nieuw bij Lottery Club?
Lid worden