Marc Sergeant over zijn top 4 Tour De France-momenten bij Lotto

  • 24/06/2016
Waardering
  • Niet interessant
  • Matig
  • Goed om weten
  • Tof!
  • Fantastisch!

Voelt u het al kriebelen? Ja? Wij ook. Dat zijn vast wielerkriebels. En hoe kan het ook anders, nu de 103de Ronde van Frankrijk voor de deur staat!

Drie weken lang gaat het kruim van het profpeloton de strijd aan: van de stranden van Normandië richting de Pyreneeën, via de illustere Mont Ventoux over de Alpen naar Parijs. Ook onze Lotto-ploeg strijdt mee in La Grande Boucle. Dat doet ze al sinds het prille begin van het team in 1985.

Speciaal voor u pikten we er zes etappes uit die niet te missen zijn dit jaar. Meteen zijn het ook de zes getallen waarvan wij vermoeden dat ze de komende weken weleens Lotto-geluk zouden kunnen brengen. Zeker meespelen dus. Succes!


 
woensdag 19 september

€ 2.000.000 *
te winnen

€ 2.000.000 * te winnen
woensdag 19 september

Marc Sergeant over zijn top 4 Tour De France-momenten bij Lotto

Marc Sergeant, ex-Lotto renner en nu manager van Lotto Soudal, heeft met de ploeg een rijke Tour-geschiedenis achter de rug en zal ook dit jaar alles van op de eerste rij meemaken. Wij vroegen hem alvast eens terug te blikken op zijn mooiste Tour-momenten bij Lotto.

“Een top drie maken is moeilijk”, begint hij. “Ik heb er niet bij stil gestaan hoe veel we gewonnen hebben. Dat op zich is al straf, dat we al zoveel ritoverwinningen behaalden. Om er toch eentje uit te halen… De recentste zitten nog meest fris in het hoofd.”

Op 1: 2015 – Greipel wint op de Champs-Elysées.

Greipel

“Dat was toch een bekroning na een sterke Tour dat jaar. Niet enkel voor de ploeg, maar ook voor André persoonlijk, die daarmee bewees toch de sterkste sprinter te zijn in deze editie. Het zou jammer geweest zijn mocht hij daar niet gewonnen hebben, want hij was de beste.”

Op 2: 2010 – Van den Broeck vierde in het eindklassement

Van den Broeck

“We hadden toen een ploeg die ‘zonder winnaars’ naar de Tour gekomen was, puur in functie van Van den Broeck. Het was toen zaak om iedere rit proberen mee te zijn in de ontsnapping. Ik herinner me nog een rit in de Pyreneeën, waar ik hem aanmoedigde om mee te gaan in een groep met Armstrong, maar hij durfde niet en dreigde na op een bepaald moment zelfs uit de top tien te vallen. Maar met een ijzeren wil en dankzij de hulp van onder andere Lang, maar eigenlijk vooral Mario Aerts, die kloof heeft kunnen dichten. Aan de voet van de Tourmalet zijn er een achttal weggereden, maar die waren niet meer gevaarlijk voor het klassement. En daaraan heeft hij die vierde plaats te danken.”

Op 3: 2011 – Gilbert wint eerste etappe met aankomst op Mont Des Alouettes

Gilbert

“Gilbert stond er toen al voor bekend om een sterke finisher te zijn op korte hellingen. De hele ploeg had de ambitie om op dag één de eerste rit te winnen en bijgevolg ook de gele trui te pakken. Die rit was tot in de puntjes voorbereid. Gilbert werd door de ploeg naar de voet van de klim gebracht. Het was als een sprint voorbereiden voor Greipel, met alle jongens van de ploeg die vooraan zaten en Gilbert en als eerste lieten opdraaien aan die korte slotklim. We schrokken even toen Cancellara wegsprong, maar uiteindelijk klaarde Gilbert die klus in zijn gekende stijl en pakte hij de ritwinst en de gele trui.”

We eindigen kort over datgene waarmee we begonnen zijn: die vele ritoverwinningen van Lotto in de Tour-geschiedenis. “Dat type renners in je ploeg, die bijna jaarlijks een garantie zijn op succes, dat is van het mooiste dat er is. Je kan een goed klassement rijden en dat telt ook, maar de explosie van een overwinning, daar kan niets tegenop.”

“Dat doet me eigenlijk nog aan iets denken, maar ik mag maar drie momenten kiezen, zeker?”, lacht hij. Wij maken graag een uitzondering.

Op 4: 2007 - McEwen wint massasprint in Canterbury

Robbie

“Robbie raakt daar betrokken in een valpartij op achttien kilometer van de streep. De beslissing is dat zeven man wacht op McEwen, alleen Evans rijdt door voor zijn klassement. Op dat moment vrees je al dat het niet meer goed komt. Ik zat niet in de volgwagen, maar volgde op een groot scherm. Je ziet hem dan aansluiten, een kilometer of vijf, zes voor de meet, achteraan in de groep… De manier waarop hij daar terug gekomen is, hoe hij het gedaan heeft, ik weet het nog altijd niet. Hij vertelde me later dat hij het puur op adrenaline had gedaan. Hij lanceerde zich in de laatste 300 meter en pakte toch 20, 30 meter… en ze kwamen er niet meer aan. Dat was spectaculair, zowel de individuele prestatie als de steun van de ploeg.

“Wat ik mooi vind als ik deze top 4 Tour-momenten nu bekijk is het feit dat er ook twee Belgen de hoofdrol spelen. Dat evenwicht vind ik nog altijd een sterkte van de Lotto-ploeg in het mondiale wielrennen van vandaag”.

Mooie woorden van onze ploegleider, in aanloop naar een ongetwijfeld veelbelovende Tour!

Meer Artikels

Ontdek Lottery Club

Ben je al lid?

Mijn gegevens
Wachtwoord vergeten?

Nieuw bij Lottery Club?
Lid worden