De 5 monumenten

1. Milaan - San Remo

De eerste van de vijf monumenten van het wielerseizoen wordt gereden in maart, vandaar "La Primavera" als bijnaam. Het parcours brengt de renners van Milaan langs de prachtige Ligurische kust naar San Remo, goed voor bijna 300 wedstrijdkilometers. Ondanks het glooiend landschap en pittige beklimmingen in het slot van de wedstrijd, zijn het voornamelijk sprinters die de handen in de lucht mogen steken op de Via Roma.
 

Maar in 1999 kon Lotto-renner Andrei Tchmil in de laatste kilometer ontsnappen en het aanstormende peloton net afhouden. Hij was trouwens de laatste Belg die mocht juichen aan de Italiaanse Rivièra. Levende legende Eddy Merckx is met z’n 7 overwinningen recordhouder.

2. Ronde van Vlaanderen

Vlaanderens Mooiste” , de hoogdag van het Vlaams wielervoorjaar, werd voor het eerst georganiseerd in 1913. Anno 2017 starten de renners in Antwerpen waarna ze in gestrekte draf richting Vlaamse Ardennen rijden. Verschillende kasseistroken en hellingen moeten de renners overwinnen, waaronder de mythische Muur van Geraardsbergen en meerdere malen de Oude Kwaremont en Paterberg.

Lotto was in het verleden meermaals succesvol in de Ronde. In 2000 mocht Andrei Tchmil op 37-jarige leeftijd triomferen en enkele jaren later, in 2003, won Peter Van Petegem in Lotto-Domo shirt. De Zwarte van Brakel hield wijlen Frank Vandebroucke achter zich en kon zo zijn tweede winst in de Ronde van Vlaanderen optekenen.

3. Parijs - Roubaix

Precies één week na de Ronde van Vlaanderen volgt een ander monument, de kasseiklassieker Parijs – Roubaix. Dit maal geen hellingen voor de renners, maar wel meer dan 50 kilometer kasseien. De bekendste stroken zijn het Bos van Wallers-Arenberg, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre. De bijnaam “de Hel van het Noorden” is dus zeker niet gestolen. Lottosucces was er al in 1994 toen Andrei Tchmil solo aankwam op de velodroom van Roubaix na een beklijvend gevecht met ex-Lottorenner Johan Museeuw.

Flandrien Peter Van Petegem slaagde negen jaar later in “De Dubbel”: in één week tijd zegevieren in de Ronde van Vlaanderen én Parijs – Roubaix. Daardoor komt de Peet in een select clubje van 10 renners die ook beide wedstrijden op één week tijden wonnen.

4. Luik - Bastenaken - Luik

Eind april wordt de laatste klassieker van het voorjaar verreden. Luik – Bastenaken – Luik is het oudste monument en werd voor het eerst georganiseerd in 1892. Het peloton trekt doorheen de Ardennen met bekende beklimmingen zoals La Redoute, de Stockeu en de Côte de Saint-Nicolas. In tegenstelling tot de Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix zijn hier wel klimmers en specialisten van de grote rittenkoersen aanwezig. Man van de streek Philippe Gilbert won “La Doyenne" in 2011 nadat hij in de weken vooraf ook al de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl won. Onwaarschijnlijk! 2011 was een grand cru voor Lotto.

5. Ronde van Lombardije

We begonnen de 5 monumenten in de laars van Europa en we eindigen er ook. Bij het vallen van het blad krijgen de renners heel wat golvende wegen en hellingen in Lombardije voorgeschoteld. In 2009 toonde Philippe Gilbert zich de sterkste in een sprint met Olympisch Kampioen Samuel Sanchez. Eén jaar later won hij opnieuw. Deze keer kwam hij solo aan na een 7 uur fietsen in helse omstandigheden. Hij is de laatste Belg die deze eendagskoers won.

 
donderdag 20 september

€ 200.000
te winnen

€ 200.000 te winnen
donderdag 20 september
 
vrijdag 21 september

Uitzonderlijke Jackpot van € 130.000.000 *
te winnen

€ 130.000.000 * te winnen
vrijdag 21 september
 
zaterdag 22 september

€ 1.000.000 *
te winnen

€ 1.000.000 * te winnen
zaterdag 22 september

Resultaten vorige trekkingen

Meer resultaten

Ontdek Lottery Club

Ben je al lid?

Mijn gegevens
Wachtwoord vergeten?

Nieuw bij Lottery Club?
Lid worden