Dertig jaar Lotto-ploeg: rozen en doornen

  • 25/06/2015
Waardering
  • Niet interessant
  • Matig
  • Goed om weten
  • Tof!
  • Fantastisch!

De jaren ’90 eindigen met een orgelpunt voor de Lotto-ploeg. “Een Belg wint Milaan-San Remo!” Wielerliefhebbers zullen zich de woorden van Marc Uytterhoeven vast herinneren. Die Belg was Andrei Tchmil: de Moldaviër die zich in 1997 – het jaar waarin hij ook Parijs-Tours won - had laten naturaliseren. In datzelfde jaar 1999 haalde deze flandrien, al was hij dan niet in Vlaanderen geboren, ook nog eens de Wereldbeker binnen. Een absoluut hoogtepunt voor het team.

Een viertal jaar eerder had de Lotto-ploeg ook redenen gehad om te vieren. 1995 was hét jaar van Wilfried Nelissen, met overwinningen in onder meer de Ster van Bességes en Parijs-Nice. Op de koop toe werd Nelissen dat jaar Belgisch Kampioen. Iedereen was het erover eens: hij was één van de snelste spurters van zijn generatie.

Amper één jaar later sloeg het noodlot echter toe: Nelissen botste met zijn been tegen een paaltje tijdens Gent-Wevelgem. De gevolgen waren rampzalig. Hij probeerde later nog een comeback te maken, maar dat was tevergeefs. Zijn carrière zat erop. Die van huidig ploegleider Marc Sergeant trouwens ook. Mentaal kwam hij dit voorval met zijn ploegmaat nooit te boven: “Ineens was ’t allemaal over. Een groot stuk motivatie viel voor mij weg.”

Het leven van een wielerploeg gaat nu eenmaal niet alleen maar over rozen. Als Nationale Loterij steunen we onze jongens dan ook niet alleen als het goed gaat…

Meer over de historiek van de Lotto-ploeg ontdek je elders op onze site. 
 
zaterdag 22 september

€ 1.000.000 *
te winnen

€ 1.000.000 * te winnen
zaterdag 22 september
 
zaterdag 22 september

€ 400.000
te winnen

€ 400.000 te winnen
zaterdag 22 september
 
dinsdag 25 september

Ongelofelijke Jackpot van zo’n € 138.000.000 *
te winnen

zo’n € 138.000.000 * te winnen
dinsdag 25 september

Resultaten vorige trekkingen

Meer resultaten

Ontdek Lottery Club

Ben je al lid?

Mijn gegevens
Wachtwoord vergeten?

Nieuw bij Lottery Club?
Lid worden