Housing First Belgium

  • 27/08/2018

De Nationale Loterij, partner van het project « Housing First Belgium », bindt de strijd aan tegen dakloosheid via huisvesting en begeleiding.

De Nationale Loterij steunt Housing First
  
Elk jaar kent de Nationale Loterij talrijke subsidies toe aan instellingen en organisaties met een sociale roeping, en verleent daarbij ook haar steun aan de realisatie van projecten binnen talrijke diverse domeinen; de strijd tegen ellende via opvang, dagelijkse begeleiding en hulpverlening aan de minstbedeelden, de organisatie van opleidingen of van vormingslessen die de sociale integratie en de aansluiting op de arbeidsmarkt bevorderen en het realiseren van sociaal bewuste solidariteitsacties, verbeteren van de levensomstandigheden van zieken of personen met een handicap, bijdragen tot het verkrijgen van toegang tot medische zorgen en vorming voor allen.

De Nationale Loterij steunt onder andere het project Housing First Belgium.

Dat project bestaat erin om de meest kwetsbare daklozen van de straat te halen en hen meteen toegang tot huisvesting aan te bieden, alsook hen intensief en multidisciplinair te begeleiden om het behoud van die huisvesting in de hand te werken. Die woongelegenheden komen uit de overheids- of de privémarkt. De persoon is er de huurder van, tekent zijn huurovereenkomst en betaalt zélf de huur. De begeleidingsteams helpen hem/haar gedurende zijn/haar integratietraject. In België slagen dakloze personen die lang op straat hebben geleefd en te kampen hebben met fysieke of psychische gezondheidsproblemen of verslavingen er doorgaans zeer moeilijk in om toegang tot huisvesting te krijgen.

In het project « Housing First Belgium » zorgen gespecialiseerde ploegen « te velde » » voor de huisvesting en vervolgens voor de begeleiding van zeer kwetsbare daklozen. Dit gebeurt op acht plaatsen in België : Brussel-centrum, Sint-Jans-Molenbeek, Antwerpen, Gent, Charleroi, Luik, Hasselt en Namen. De inspiratiebron is het Amerikaanse model “Housing First”.

Het project loopt nu twee jaar. In die periode konden ruim 400 chronische daklozen zich blijvend in een woning vestigen; het gaat om mensen die kwetsbaar zijn door psychische problemen of door verslavingsproblemen. Ze worden intensief begeleid door multidisciplinaire ploegen. Daarenboven verblijft 93% van de langdurige daklozen die tijdens de testfase van Housing First Belgium huisvesting kregen, nog steeds in een individuele woning. Zonder het Housing First-programma zou meer dan de helft van hen nog steeds dakloos zijn.

 

Meer informatie: www.housingfirstbelgium.be

 

Meer Artikels

 
maandag 24 september

€ 400.000
te winnen

€ 400.000 te winnen
maandag 24 september
 
dinsdag 25 september

Ongelofelijke Jackpot van zo’n € 138.000.000 *
te winnen

zo’n € 138.000.000 * te winnen
dinsdag 25 september
 
woensdag 26 september

€ 1.000.000 *
te winnen

€ 1.000.000 * te winnen
woensdag 26 september

Resultaten vorige trekkingen

Meer resultaten

Ontdek Lottery Club

Ben je al lid?

Mijn gegevens
Wachtwoord vergeten?

Nieuw bij Lottery Club?
Lid worden