3 decennia Lotto in de Tour

13/08/2017

Geel. Zelfs wie niets met de koers heeft, denkt hierbij de komende weken weer spontaan aan hét wielerevenement van het jaar: de Ronde van Frankrijk.     

Al van in haar begindagen neemt de Lotto-ploeg deel aan La Grande Boucle, met uitzondering van de edities van ’88 en ’89. . In al die Tourjaren stonden talloze Lotto-renners op het podium. Ja, ook in het geel: Robbie McEwen in 2004 (als allereerste geletruidrager ooit voor de ploeg), Philippe Gilbert in 2011 (na ritwinst in de openingsetappe), Tony Gallopin twee jaar terug en – uitschieter – Cadel Evans zelfs vijf dagen lang in 2008.

Overwinningen in eindklassementen waren er met de drie groene truien van spurtbom McEwen. En wie herinnert zich nog de rode trui voor tussensprinten van Jef Lieckens in 1985? Ritoverwinningen? Die waren er bij de vleet. De eerste kwam er al in 1987, toen huidig ploegmanager
Marc Sergeant de vijfde etappe op zijn naam schreef. De meest recente dateert van de slotrit op de Champs Élysées vorig jaar. ‘Gorilla’ André Greipel sloot er zijn schitterende Tour af met vier overwinningen.

En daartussen? Te veel om op te noemen. Twee keer Johan Museeuw op historische aankomsten: aan de Mont-Saint-Michel en op de Champs-Elysées. Elf (!) keer Robbie McEwen en intussen ook al tien keer André Greipel. Evengoed vergeet niemand de wederopstanding van Serge Baguet in de Tour van 2001, of de tour de force van Jelle Vanendert op Plateau de Beille in 2011. 

Trouwens, ook onderaan het klassement deed de ploeg al eens mee om de prijzen. Lotto-renner Wim Vansevenant ‘won’ vanaf 2006 drie maal op een rij de rode lantaarn. De Ronde van Frankrijk en de Lotto-ploeg zijn een succesverhaal. Benieuwd wat de editie van 2016 voor ons in petto heeft.

De belangrijkste cijfers:

  • 30: deelnames aan de Tour sinds 1985 
  • 31: het totaal aantal ritoverwinningen 
  • 3: het aantal keren dat Robbie McEwen het puntenklassement won én Wim Vansevenant de rode lantaarn mee naar huis nam
  • 2: de hoogste plaats in het eindklassement, voor Cadel Evans in 2008

Volg de tour ook op de voet via Facebook