Bjorg Lambrecht bemachtigt zilver op WK U23

10/10/2018

Bjorg Lambrecht heeft op het slopende parcours in Innsbruck de zilveren medaille tijdens de wegrit voor beloften veroverd! De 21-jarige Belg van Lotto Soudal was een van de beste renners onderweg, maar kreeg af te rekenen met een ijzersterk Zwitsers team. Het was dan ook de Zwitser Marc Hirschi die de Belg van de eerste plek weerhield.

Bij het ingaan van de eerste lokale ronde nam het Belgische team het heft in handen. Onder meer dankzij uitstekend werk van Lotto Soudal U23-renner Brent Van Moer werd het gat tot Zukowsky, die als enige overbleef van de vroege vlucht, gedicht. Op 50 kilometer van de meet sprongen zeven renners, waaronder enkele grote concurrenten van Lambrecht, weg. Met een uitgedund groepje en dankzij een sterke actie van landgenoot Steff Cras werd de laatste vluchter op twintig kilometer van de finish gegrepen. Lambrecht zag zijn kans en besloot om zelf in de aanval te trekken. Hij kreeg de Zwitser Marc Hirschi en de Fin Jaakko Hanninen met zich mee. Na de laatste klim versnelde Hirschi in de afdaling en kon een kloof slaan met zijn twee medevluchters. Lambrecht zette alles op alles om het gat te dichten, maar de Zwitser viel niet meer stil. In een sprint met twee was het uiteindelijk Lambrecht die als eerste over de meet reed en het zilver in ontvangst mocht nemen. Lotto Soudal-renner James Shaw draaide goed mee in het achtervolgende groepje en eindige uiteindelijk op een knappe tiende plek.

Bjorg Lambrecht: “Ik ben heel blij met mijn zilveren medaille! Het is jammer dat ik op de klim niet weg kon rijden van mijn twee medevluchters, want ik wist dat het moeilijk zou zijn als ik met hen de afdaling inging. Ze waren echter enorm sterk en ik kreeg ze niet uit mijn wiel. Ik had het plan om vanuit de derde positie aan te vallen, maar ik denk dat Hirschi me doorhad en daardoor steeds korte kopbeurten voor zijn rekening nam. Dat heeft me ook een beetje de das omgedaan, maar het is sowieso een enorm sterke en slimme renner, dus ik mag zeker tevreden zijn met deze tweede plek. Ik ken Hirschi al enkele jaren en wist dat hij enorm goed kon dalen. In de drie laatste ronden merkte ik al dat de hele Zwitserse ploeg bergaf hoge snelheden haalde - een kunst, waar ik minder sterk in ben. Het was jammer dat ik Hirschi niet kon volgen, maar ik heb mezelf niets te verwijten!

Het is opnieuw een medaille voor België en hopelijk kunnen we er dit weekend nog meer winnen. Ik zou de Belgische ploeg zeker niet afschrijven. De eliterenners krijgen op het einde nog een ultieme klim voor de voeten, maar als één van de Belgen voor die klim wegrijdt, maakt de ploeg zeker een kans. Het is een zeer mooi parcours, waarin je maar weinig tijd krijgt om te recupereren. Ik besef dan ook dat ik vandaag een heel mooie prestatie heb neergezet! We gaan dit vanavond absoluut vieren. Het seizoen loopt ten einde en we hebben hier allemaal hard voor gewerkt. Deze zilveren medaille is voor mij ook een bekroning op een mooi seizoen. Ik ben heel tevreden over mijn eerste jaar bij de profs: ik heb enorm veel geleerd, mooie koersen mogen rijden en op dit WK daar ook wel de vruchten van kunnen plukken. Het is een gedroomd begin van mijn carrière als profrenner!