Zet de toekomst van het Belgische wielrennen uit de wind

13/08/2017

Als gangmaker van de koers maak je de weg vrij voor de toekomst van het Belgische wielrennen. En die ziet er rooskleurig uit, want het U23-team van Lotto Soudal behaalt dit seizoen fantastische resultaten.

Op zich niet vanzelfsprekend, want de ploeg begon met twijfels aan het jaar. Sterkhouder Frederik Frison maakte de overstap naar de profploeg en de rest van het team bestond voornamelijk uit eerstejaarsbeloften. Maar dan wel beloften die het waarmaken.

Het begon in februari met de dubbele zege van Edward Planckaert: in Ingelmunster en een week later in Gent-Staden. In maart volgde Michael Goolaerts met zijn overwinning in Brussel-Zepperen, na een sterke duo-aanval met Senne Leysen, die tweede werd. Diezelfde Leysen was later die maand trouwens de beste jongere in de Zuidkempense Pijl.

Niet slecht voor een ‘overgangsjaar’. En het werd steeds beter. Stan Dewulf werd provinciaal kampioen in West-Vlaanderen, Enzo Wouters deed het hem na in Antwerpen. De ploeg presteerde als blok sterk in een uitgeregende Luik-Bastenaken-Luik, nadat eerder Michael Goolaerts de openingsrit van de Tour du Loir et Cher op zijn naam had geschreven.

En dan moest het beste misschien nog komen. Zo laat Joachim Vanreyten niemand minder dan Tom Boonen en Sep Vanmarcke achter zich in de profkoers van Houthalen-Helchteren. Het team komt zo aan de leiding in de Topcompetitie. Kevin Deltombe wint de laatste rit in de Triptyque Ardennais en Bjorg Lambrecht wordt met behulp van een ijzersterke ploeg eindwinnaar in de Tour de L’Isard. Hij wint er trouwens ook de groene trui, de bolletjestrui en de jongerentrui. Pittig detail: Lotto Soudal wint hier ook het ploegenklassement. 

Kortom: als gangmaker van de koers kan jij deze Belgische talenten op sleeptouw nemen richting een mooie profcarrière. En wie weet kan jij ooit wel zeggen dat je hebt meegewerkt aan het succes van de volgende Belgische Tourwinnaar.