Tot welk bedrag kan de Jackpot stijgen? Is er een limiet? Zo ja, waarom?

Dit is een van de belangrijkste wijzigingen van deze nieuwe versie van EuroMillions: de Jackpot kan nu oplopen tot € 200.000.000.

Als dit plafond van € 200.000.000 wordt bereikt, stijgt het bedrag niet meer en wordt het principe van de “flow down” toegepast. Elk bedrag dat de rang van de Jackpot overstijgt, wordt toegevoegd aan de winst van de lagere rang waarin minstens één winnaar is.

Deze situatie kan zich viermaal na elkaar voordoen. Als de Jackpot bij de 5de trekking nog altijd niet gewonnen is, wordt de hele Jackpot (nl. € 200.000.000 plus het overstijgende bedrag) toegevoegd aan de winst van de lagere rang met minstens één winnaar bij die 5de trekking (dit is het principe van de “roll down”).

In tegenstelling tot de andere grote loterijspelen waarbij de Jackpot blijft oplopen, wordt bij EuroMillions extra spanning gecreëerd omdat iedereen weet dat de Jackpot op een bepaald moment moet vallen. De spelers weten dat het hoge bedrag op een zeker moment door iemand moet worden gewonnen. Daarom werd een limiet ingevoerd.