De Nationale Loterij zet zicht in voor het milieu

5/06/2018

De World Environment Day (Wereldmilieudag) – sinds 1974 ieder jaar op 5 juni – is een mooie gelegenheid om er op te wijzen dat de Nationale Loterij ook wat dit facet van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen betreft meer dan haar steentje bijdraagt.

De Nationale Loterij focust intern inderdaad sterk op maximaal respect voor de principes van duurzame ontwikkeling. Zo zet ze sterk in op een vermindering van het energie- en het papierverbruik en het sorteren van afval. Ook haar deelname aan de ‘dikketruiendag’en het ‘Earth Hour’ kaderen in dit opzet.

Daarnaast trok ze vorig jaar € 750.000 uit om innovatieve projecten ter uitvoering van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN te subsidiëren. Uit de 200 ingediende projecten selecteerde een deskundige jury er intussen 45 die door de Nationale Loterij dit en volgend jaar financieel ondersteund zullen worden bij de uitvoering van hun project.

En enkele maanden geleden kreeg de Nationale Loterij na een door Vinçotte, een onafhankelijke certificatie-instelling, gevalideerd proces het prestigieuze CO2 Neutral-label. Dit label wordt toegekend aan bedrijven die actief werk maken van een vermindering van hun impact op het klimaat én zich bereid verklaren de resterende impact te compenseren – in ons geval door financiële ondersteuning, in verhouding tot de grootte van onze ecologische voetafdruk, van het ‘Saving Trees’-project in Oeganda.

Dir project draait rond de introductie – op zo groot mogelijke schaal – van lokaal vervaardigde, milieu-vriendelijke ovenkacheltjes Daarvan zijn er ondertussen al meer dan 480.000 van geproduceerd en verkocht, naast voor 230 jobs en een (extra-)inkomen voor 600 retailers goed voor 472.000 ton minder houtskool-verbruik, 7,2 miljoen ‘geredde’ bomen en en een enorme vermindering van de CO2-uitstoot…