Nationale Loterij is fiere partner van totaal vernieuwd AfricaMuseum

10/12/2018

Sinds 8 december jl. is het befaamde AfricaMuseum in het park van Tervuren opnieuw open voor het publiek, na een grondige, 5 jaar durende renovatie, zowel inhoudelijk als qua infrastructuur.


Het museum toonde tot 5 jaar geleden het (eenzijdige) beeld dat België had over het Afrika van voor de dekolonisatie en deed dat in een (beschermd) gebouw uit 1910 waarin het absoluut niet meer  kon beantwoorden aan de infrastructurele eisen die in de 21ste eeuw gesteld worden aan een prestigieus museum.

Het stond dus voor een zware klus:  “het laatste koloniaal museum ter wereld” zoals het wel eens genoemd werd, een museum bovendien met een zwaar beladen verleden,  omvormen tot een museum met aandacht voor het hedendaagse Afrika, voor velen ‘het continent van de toekomst’  én zorgen voor een betere infrastructuur binnen de zware beperkingen die de bescherming van het gebouw (inclusief het interieur!) met zich meebracht.

Het resultaat mag echter absoluut gezien worden, op elk vlak. Zo is er zo goed als een verdubbeling van de publieksoppervlakte, met ruimte voor wisselende collectietentoonstellingen naast de permanente tentoonstelling, zijn er een aantal interactieve opstellingen, ook voor kinderen, en werd een nieuw, glazen onthaalpaviljoen opgetrokken. Daarnaast werd het blikveld enorm opengetrokken zonder de zwarte bladzijden uit onze koloniale geschiedenis te verdonkeremanen.

De Nationale Loterij is erg fier dankzij haar spelers een (figuurlijk) steentje – of zeg maar: steen ) hiertoe te hebben kunnen bijdragen, rechtstreeks middels een subsidie van 1,2 miljoen euro en indirect via haar ondersteuning van de Regie der Gebouwen.