De Nationale Loterij steunt het Rode Kruis

27/11/2018

Wie hulp of steun nodig heeft, kan rekenen op het Rode Kruis: bij noodsituaties, rampen en conflicten waar ook ter wereld. De Nationale Loterij ondersteunt het Rode Kruis, met als doel zoveel mogelijk mensen snel, professioneel en efficiënt bijstand te bezorgen. Waarom die steun meer dan welkom is, verduidelijkt Chris Sergeant, sinds veertig jaar vrijwilliger bij Rode Kruis Vlaanderen.

Levensreddend

Alles begon voor Chris – net zoals bij zoveel andere vrijwilligers – met een eerste hulpbrevet. “Ik deed daarna praktijkervaring op bij de preventieve hulpdiensten op manifestaties”, blikt de gedreven Oost-Vlaamse terug. Vandaag is ze verantwoordelijk voor vorming in de provincie Oost-Vlaanderen. Ze kent als geen ander het belang van levensreddende cursussen: “Opleidingen op school zijn geen evidentie. Kinderen houden niet altijd even gemakkelijk hun aandacht vast. Toch merk je dat ze dingen oppikken en die nadien ook zelf toepassen. Ik herinner me onder andere een jongetje van twaalf dat dankzij onze raadgevingen zijn gezin van een CO-vergiftiging heeft gered. Dan weet je dat je het verschil helpt maken.”

Alle steun is welkom

Koken kost geld. Dat is bij het Rode Kruis niet anders. “De vrijwilligers vormen onze motor, maar zonder materiaal kunnen wij helaas niet veel uitrichten”, gaat Chris verder. “Opleidingen vereisen cursusmateriaal, er zijn transportkosten, EHBO-materiaal kost geld enzovoort.
Het lijstje met benodigdheden is lang – en dus is alle steun welkom. Een structurele partner als de Nationale Loterij helpt ons om mensen te helpen. Daar zijn we haar uiteraard zeer dankbaar voor.”

Op naar de zestig

Op de vraag of Chris veertig jaar als een mijlpaal beschouwt, klinkt een geestdriftig antwoord. “Ik doe gewoon verder: op naar de vijftig jaar en - als het even kan - zestig jaar als vrijwilliger. Wanneer ik les geef, fleur ik helemaal op. Van kleine kwaaltjes heb ik dan even geen last. Je investeert veel energie en tijd, maar krijgt er dubbel zoveel warmte en voldoening terug.”

Wist je dat? Het Rode Kruis was dit jaar aanwezig op de meeste zomerfestivals. Op Rock Werchter werden dagelijks maar liefst 1.200 interventies uitgevoerd, door 1.500 enthousiaste vrijwilligers.