Ga naar hoofdcontent
"" ""

Verantwoord spelen

Spelen moet plezant blijven. En samen kunnen wij daarvoor zorgen

De Nationale Loterij is al sinds 1934 dé referentie op vlak van verantwoord spelen. Ons uniek model zorgt er van nature voor dat we de meest verantwoordde spelaanbieder in de markt zijn. Dit model bestaat uit deze kernelementen: een heel grote spelersgroep die af en toe voor een bescheiden inzetbedrag meespelen en bereid zijn deze inzet te verliezen. Daarnaast doen we er alles aan opdat spelen plezant zou blijven, zonder dat mensen zichzelf erin verliezen of te ver gaan.

We zijn dan ook de enige aanbieder van Loterijen en kansspelen met een transparant en veilig kader waarin je onbezorgd kan genieten van spelen. We investeren zowel in middelen als in mensen om dit elke dag opnieuw te garanderen aan al onze spelers.

Hoe zorgen wij voor een verantwoord kader?

We helpen iedereen verder die met vragen zit rond de eigen spelverslaving of die iemand in zijn omgeving in de gevarenzone ziet belanden.

 • We ontwikkelden een beleid voor 'verantwoord spel' en werden gecertifieerd voor ‘verantwoord spel’ door de Vereniging van Europese Loterijen.
 • Ons beleid voor verantwoord spelen werd goedgekeurd door de 'Hoge Raad voor Ethiek van loterij- en kansspelen'. 
 • Alvorens een nieuw spel op de markt te brengen, gebruiken wij een instrument waarmee wij het risico en de gevoeligheid van een spel volgens objectieve criteria kunnen beoordelen.
 • We financieren wetenschappelijk onderzoek naar gokverslaving.
 • We staan erop om onze producten op een verantwoorde manier kenbaar te maken.
 • We leggen de nadruk op de preventie van overmatig spelgedrag en de bescherming van minderjarigen.

Deelname door minderjarigen verboden

De Nationale Loterij zet alles in het werk om het verbod op de verkoop van loterijproducten aan minderjarigen nauwgezet te respecteren.

 • Alle verkooppunten van de Nationale Loterij zijn verplicht een zichtbare sticker aan te brengen waarop het verbod op de verkoop van loterijproducten aan minderjarigen is vermeld. Het verbod wordt ook uitdrukkelijk vermeld op de website van de Nationale Loterij en op de spelformulieren en krasbiljetten. Op die manier zijn de spelers rechtstreeks geïnformeerd.
 • Wij herinneren de exploitanten van ons distributienetwerk er regelmatig aan dat het verboden is loterijspelen aan minderjarigen te verkopen en dat degenen die dit verbod niet naleven, contractuele sancties kunnen oplopen. Bovendien controleren wij ons distributienetwerk via het 'mystery shopping'-systeem en worden overtredingen beboet.
 • Wij verdelen een folder die te allen tijde in alle verkooppunten beschikbaar moet zijn en die uitbaters moeten geven aan minderjarigen die loterijproducten proberen te kopen.
 • Wij raden ouders aan een toepassing te installeren op de toestellen waarmee hun minderjarige kinderen toegang hebben tot het internet. Met deze eenvoudige toepassingen kunnen zij de internetactiviteiten van hun kinderen controleren en ongewenste sites, zoals goksites, tegenhouden. 

Limieten voor onlinespelen

Bijzondere aandacht gaat naar controle en preventie bij jongeren en naar het voorkomen van excessief spelgedrag aan de hand van verschillende online moderatoren:

 • Registratie met rijksregisternummer: om een online speelrekening aan te maken, moet je 18 jaar of ouder zijn. Dit wordt gecontroleerd door de Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning (BOSA).
 • Beperking van geldstortingen: de wekelijkse limiet voor het storten van geld op de speelrekening is automatisch beperkt tot € 200. Deze kan manueel opgetrokken worden tot maximum € 500.
 • Beperking van de verliezen: er is een dagelijkse limiet voor verliesbedragen. Deze is automatisch ingesteld op € 100 en kan opgetrokken worden tot een maximumbedrag van € 300.
 • Beperking van het winstsaldo: per dag kan er maximaal € 500 van je winsten op je speelrekening komen. Wanneer je winst meer dan € 500 bedraagt, wordt het overtollige bedrag automatisch geblokkeerd en overgeschreven naar je bankrekening.
 • Beperking van het aantal speelbeurten: op 24 uur beschik je als speler over maximaal 35 speelbeurten voor e-games.

Ethische en verantwoorde reclame

In onze communicatie en verkooppunten sensibiliseren we onze spelers en medewerkers. Die laatsten worden ook continu opgeleid om onze spelers te informeren en begeleiden. De ethische normen waaraan al onze communicatie moet voldoen worden strikt gevolgd en liggen vast in de Code voor ethische en verantwoorde reclame

Verantwoord Spel-certificering door de Europese loterijenvereniging

De Nationale Loterij wordt regelmatig door een externe instantie gecontroleerd om het certificaat 'Responsible Gaming' te krijgen. De European Lotteries Association stelde strikte regels vast voor deze certificering.

Meer info over het cerfiticaat 'Responsible Gaming' van de loterijenvereniging European Lotteries.

Voor onze spelers

Onze spelers staan centraal in al onze activiteiten en zeker als het op hun welzijn en bescherming aankomt. We luisteren en bieden hulp en tips rond veiligheid en verantwoord spelen.

Meer info

Veelgestelde vragen