Ga naar hoofdcontent

De Nationale Loterij steunt het Ensorjaar 2024

75 jaar na de dood van de Belgische kunstenaar James Ensor, ondersteunt de Nationale Loterij een serie tentoonstellingen en evenementen in Ensors geboortestad Oostende en ook Brussel en Antwerpen die de inspirerende grootmeester eren. Tijdens het Ensorjaar 2024 haalt de kunstwereld alles uit de kast om het oeuvre van de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België bij het brede publiek te brengen.

"" ""

Het startschot van het Ensorjaar 2024 werd gegeven op 15 december 2023 tijdens de opening van de expositie Rose, Rose, Rose à mes yeux!, James Ensor en het stilleven in België van 1830-1930 in Mu.ZEE in Oostende. De tentoonstelling liep tot april 2024. Het is de eerste expo ooit die het stilleven in het werk van Ensor en zijn belang voor dit genre belicht.

"" ""

De Nationale Loterij verleent ook haar steun aan de Ensorconcerten in het Kursaal Oostende, een concertreeks opgebouwd rond de figuur van James Ensor en de glorierijke geschiedenis georganiseerd door de VZW Casco Phil. James Ensor bezocht het Kursaal vaak en sloot er vriendschappen met orkestleden en met de dirigenten Leon Rinskopf en Pietro Lanciano’. Rinskopf en Ensor waren lid van de Cercle Caecilia en zetelden samen in de organisatie van het ‘Bal du rat mort’.Op 21 januari was er de Hommage aan Enrico Caruso en op 31 maart “Elgar and Friends”.

"" ""

Ensor en Oostende zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wist u dat ook Brussel een cruciale rol speelde in hoe Ensor zich als kunstenaar ontwikkelde? In de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ ontdekt u hoe de stad Ensors eigenzinnige en kenmerkende beeldtaal mee heeft gevormd. Duik van 22 februari tot en met 2 juni 2024 in de imaginaire wereld van een van de grootste Belgische kunstenaars en ontdek schilderijen en grafisch werk op een plek waar Ensor tijdens zijn Brusselse jaren vaak vertoefde: het Paleis van Karel van Lotharingen. Deze expo is een samenwerking met de Nationale Loterij met de Koninklijke Bibliotheek van Brussel en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

"" ""

Dat Ensor niet enkel presenteert, maar ook nog altijd inspireert toont het modulair museum rond circulaire economie MUCE. Uit het werk ‘de wraak van de nar Hop-Frog’ haalde Muce haar inspiratie voor het concept van de reizende tentoonstelling dat complexe duurzaamheidsvraagstukken op een positieve manier benaderd. Met de roze zonnebril waarmee MUCE naar het leven kijkt, nodigen ze bezoekers uit ook kritisch naar duurzaamheidsvraagstukken te kijken in verschillende Belgische steden.

"" ""

Ook het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) heeft besloten hulde te brengen aan de kunstenaar met een tentoonstelling waarin al zijn facetten aan bod komen in een selectie van een honderdtal werken. De tentoonstelling is voor het publiek geopend van 26 februari tot 23 juni. Bezoekers kunnen de diversiteit van zijn werk ontdekken, van zijn vroege werken tot zijn meest recente creaties: olieverfschilderijen, werken op papier, prenten, manuscripten, foto's en handgeschreven partituren. Er is speciale aandacht voor minder bekende werken, zijn grafische creaties en zijn muzikale composities zoals La Gamme d'Amour. Een deel van de kaartverkoop van de tentoonstelling gaat naar Kom op tegen Kanker, een onafhankelijke NGO in de strijd tegen kanker. Dus iedereen die een kaartje koopt, draagt bij aan de strijd tegen kanker.

"" ""

Het KMSKA organiseert met ‘Ensor stoutste dromen. Het impressionisme voorbij’ een van de grootste Belgische tentoonstellingen over Ensor. Met de tentoonstelling duikt het museum niet alleen in Ensors wondere universum van woeste visioenen, maskers en satire. Ze tonen Ensor ook zij aan zij met werk van internationale kunstenaars zoals Monet, Munch of zelfs Bosch en Goya en dat van 28 september 2024 tot 19 januari 2025.

"" ""

In het MoMu worden Ensors ideeën rond maskerade, coquetterie, het speelse, groteske en vergankelijke doorgetrokken naar vandaag. De expo presenteert werk van make-upartiesten en kunstenaars die dieper ingaan op thema’s als representatie van vrouwen, fysieke en digitale gezichtsfilters, verstoorde lichaamsbeelden en het ritueel van het opmaken. De expo loopt van 28 september 2024 tot 19 januari 2025.

"" ""

FOMU vertaalt de vraagstukken uit James Ensors oeuvre naar een hedendaagse artistieke context. De Amerikaanse kunstenaar Cindy Sherman staat net als Ensor bekend om haar kritische en ironische commentaar op maatschappelijke conventies door maskerades. In samenwerking met de kunstenaar en de Staatsgalerie Stuttgart brengt FOMU deze tentoonstelling naar Antwerpen van 28 september 2024 tot 2 februari 2025.

"" ""

Musem Plantis Moretus belicht met de expo ‘Ensors staten van verbeelding’ zijn opmerkelijke grafische avontuur. Ze tonen unieke drukken op oud papier, perkament en gekleurd zijde. Ensor transformeert afdrukken tot unieke kunstwerken door ze handmatig in te kleuren met potlood, gouache of aquarel. De expo loopt van 28 september 2024 tot 19 januari 2025.

De verbindende rol van kunst en de Nationale Loterij De verbindende rol van kunst en de Nationale Loterij

Alle projecten die de Nationale Loterij dankzij haar spelers tijdens het Ensorjaar steunt, hebben als gemeenschappelijke noemer dat ze ons land internationale uitstraling geven en dat ze kunst toegankelijk maken voor een divers, nieuw publiek uit verschillende generaties. Samen zorgen we voor inspirerende ontmoetingsplaatsen waar de kunstbeleving en kennisdeling over het erfgoed van James Ensor voor verbinding zorgen.