Ga naar hoofdcontent

De Nationale Loterij steunt Kazerne Dossin

De Nationale Loterij is en blijft een toegewijde partner van Kazerne Dossin. We zijn vereerd om deel te nemen aan dit nobele streven en onze voortdurende steun te betuigen aan dit gedenkwaardige instituut. 

Kazerne Dossin is veel meer dan een museum en een memoriaal; het is een toewijding aan herinneringseducatie, een levend monument voor de Holocaust en een plek die hedendaagse vraagstukken zoals racisme en uitsluiting aan de kaak stelt. Het Belgische paviljoen in Auschwitz, waar Kazerne Dossin verantwoordelijk voor is en de Nationale Loterij jaarlijks financieel aan bijdraagt voor het onderhoud, is een belangrijk symbool van onze betrokkenheid bij het behouden van de geschiedenis en het onderwijzen van toekomstige generaties.

Elke naam telt

Kazerne Dossin begint binnenkort aan een bijzondere missie. Het herinnert ons aan een duistere periode in de geschiedenis toen 25.843 mensen werden ontdaan van hun namen en gereduceerd tot nummers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De aantallen zijn indrukwekkend, maar het gaat om meer dan cijfers. Het gaat om herinneren en eren. Een van hen was Esther Blau, een meisje met ouders die haar liefdevol die naam hadden gegeven. Maar in 1942 werd Esther, net als velen, opgesloten in de Dossinkazerne en weggevoerd naar een nazikamp, waar ze nooit meer terugkwam.

Vanaf 4 oktober 2023 zoekt Kazerne Dossin 25.843 inlezers. Elke deelnemer zal één van deze namen inlezen in het museum. En vanaf 2025 zullen deze namen weerklinken in het memoriaal, als een monument voor iedereen die onrechtvaardig is behandeld en vermoord. Door samen deze namen hardop uit te spreken, creëren we 25.843 gedenktekens, een krachtige herinnering aan onze collectieve geschiedenis. Het project kwam tot stand met projectsteun van de Nationale Loterij.

Onze maatschappelijke missie

Bij de Nationale Loterij zijn we er trots op deel uit te maken van deze beweging van herinnering, reflectie en erkenning. We geloven dat door het samenbrengen van onze gemeenschap om deze namen uit het verleden te eren, we een krachtig statement maken voor de toekomst. Samen bouwen we een betere wereld, waarin we nooit vergeten en altijd leren. We zijn er trots op een bijdrage te kunnen leveren aan het werk van Kazerne Dossin rond Holocaust en mensenrechten, naast onze steun voor andere maatschappelijke doelen.

Kom een naam inlezen en sluit je aan bij dit prachtige initiatief. Samen bouwen we aan een monument van herinnering en solidariteit, want elke naam telt.