Ga naar hoofdcontent

De beste opera's van de wereld vind je in België ...

... en op de meest toegankelijke manier. Dit is hoe onze spelers het mogelijk maken.

België mag dan een klein land zijn, op het vlak van opera speelt het mee op wereldniveau. Wist je dat drie van onze grootste operahuizen internationale erkenning krijgen voor hun topkwaliteit? En dat je er als liefhebber – of nieuwsgierige beginner – tegen betaalbare prijzen van kunt genieten? Achter dit succes schuilt niet alleen talent en passie, maar ook een unieke aanpak waarin toegankelijkheid en innovatie centraal staan.

Hoe maken de spelers van de Nationale Loterij dit mee mogelijk? Jaarlijks vloeit de winst van de Nationale loterij terug naar de Belgische Samenleving? Een groot dele daarvan gaat naar cultuur. Met de steun van de spelers van de Nationale Loterij zetten onze operahuizen in op toegankelijkheid voor een breed en divers publiek en op de ontwikkeling van jong talent. 

Al sinds jaar en dag koestert de Opéra Royal de Wallonie-Liège de wens om haar passie voor de wereld van de opera met een zo breed mogelijk publiek te delen. Naast een enthousiasmerende programmatie werken de teams er hard aan om activiteiten en evenementen aan te bieden die het publiek de kans geven om op een andere manier de magie van opera te ervaren.

Voorafgaand aan elke voorstelling wordt er een “Introduction au spectacle” aangeboden, waarin de luister- en kijkelementen worden aangereikt om het spektakel beter te begrijpen. Elke maand neemt de musicoloog Michel Béro tijdens een soirée Discopéra tientallen liefhebbers mee op een ontdekkingsreis door de discografische archieven van de operawereld. Ook het jonge publiek wordt niet vergeten, met voorstellingen die speciaal voor hen worden gecreëerd. Ingeleide repetities, opera in pyjama, … er zijn tal van momenten waarop zowel tieners als kinderen op een speelse manier de schoonheid van opera kunnen ontdekken.De bühne van de Opéra Royal de Wallonie-Liège biedt bovendien een springplank aan tal van jonge talenten. Zo organiseert de Opera elke twee jaar de Internationale Wedstrijd voor Opera-Orkestdirectie (CIDOO). Gedurende een week krijgt het publiek de kans om niet alleen toekomstige grote dirigenten te aanschouwen, maar ook om de verschillende fasen van het creatieproces van een opera van dichtbij te volgen – van pianorepetities met solisten tot een groots slotconcert met koor, orkest en solisten.

Met al deze initiatieven bevestigt de Opéra Royal de Wallonie-Liège zich als een plek waar de operatraditie dagelijks opnieuw wordt uitgevonden. Iedereen, van nieuwsgierige beginners tot doorgewinterde operaliefhebbers, wordt uitgenodigd om een unieke artistieke ervaring, in een instelling die voluit de blikt op de toekomst.

Opera Ballet Vlaanderen, met locaties in Antwerpen en Gent, is een pionier op het vlak van innovatieve operaproducties en dansvoorstellingen. Het huis staat bekend om zijn grensverleggende artistieke keuzes waarbij klassieke werken worden heruitgevonden met hedendaagse regie en scenografie. Hierdoor spreekt het een breed en divers publiek aan. 

Een speerpunt in hun werking is het investeren in jong talent via residenties, masterclasses en samenwerkingen met internationale artiesten. De subsidies maken het mogelijk om jonge artiesten intensief te begeleiden, internationale samenwerkingen aan te gaan en producties van hoge kwaliteit te realiseren. Zo is er het Choreolab-platform voor aanstormend choreografisch talent en participatieve repetitieprocessen bij producties. Daarnaast ondersteunt de Nationale Loterij cruciale community-building- en talentontwikkelingsprogramma's gericht op Gen Z en de nieuwe generatie operaliefhebbers.

Om participatie en inclusie te stimuleren werkt Opera Ballet Vlaanderen ook nauw samen met onderwijsinstellingen, lokale overheden en arresthuizen om samen opera en ballet te creëren en toegankelijk te maken voor iedereen in onze maatschappij. Door deze structurele ondersteuning kan Opera Ballet Vlaanderen niet alleen een breed publiek aanspreken en maatschappelijke verbinding stimuleren, maar ook excelleren op internationaal niveau. Dit alles maakt Opera Ballet Vlaanderen een belangrijke motor voor de hedendaagse podiumkunsten - met in het bijzonder opera en ballet - in Europa.

La Monnaie / De Munt, het operahuis van Brussel, behoort tot de absolute wereldtop. Niet voor niets ontvangt het huis in 2025 de prestigieuze OPER! AWARD voor "Beste Opera" van 2024. La Monnaie zet in op creativiteit, openheid en duurzaamheid. De producties zijn niet alleen esthetisch verbluffend, maar spreken ook een jong publiek aan dankzij een eigentijdse programmatie.

De Munt speelt ook een voortrekkersrol in het dichter bij elkaar brengen van kunst en samenleving. Het programma “Een brug tussen twee werelden” is daar een mooi voorbeeld van: het heeft als doel om muziek, zang en opera toegankelijk te maken voor de meest kwetsbare doelgroepen. Dankzij wekelijkse zangworkshops, een unieke toegang tot voorstellingen en de organisatie van op maat gemaakte concerten, krijgen mensen in een situatie van sociale, economische of medische kwetsbaarheid – of het nu gaat om mensen in armoede, personen met een beperking, psychiatrische patiënten of nieuwkomers – de kans om de wereld van opera te ontdekken. Deze activiteiten gaan veel verder dan een puur culturele ervaring; ze moedigen zelfexpressie aan en versterken de sociale cohesie.

De steun van de Nationale Loterij stelt De Munt in staat om haar ambitieuze sociale projecten en evenementen te realiseren. Dankzij deze structurele steun kan De Munt zich blijven profileren als een toonaangevend operahuis, met internationale uitstraling, terwijl ze opera toegankelijk maakt voor een breed en divers publiek.

oper-awards-1 oper-awards-1
oper-awards-2 oper-awards-2
oper-awards-3 oper-awards-3

Wat deze drie operahuizen gemeen hebben? Ze brengen opera van wereldniveau op een toegankelijke manier. Dankzij een sterke visie, investeringen in talentontwikkeling en innovatieve projecten kan iedereen – van doorwinterde operaliefhebbers tot nieuwsgierige nieuwkomers – genieten van deze kunstvorm.

België bewijst dat opera niet elitair hoeft te zijn. Door slimme partnerschappen en een nadruk op inclusie en duurzaamheid staan onze operahuizen garant voor topvoorstellingen die toegankelijk zijn voor een breed publiek. En het beste van alles?

Je hoeft niet eens de Lotto winnen om ernaar te gaan kijken.

Lees meer over onze goede doelen