Ga naar hoofdcontent

Organiseer je een tombola? Dit moet je weten

Denk je erover een tombola te organiseren? Tof. Dan zijn er een paar dingen die je moet weten. 

Vraag hier je promobox

Wist je dat de Nationale Loterij gadgets aanbiedt die je kunt gebruiken als prijzen voor je tombola? Het is heel eenvoudig om met het online formulier een promobox aan te vragen. Je hoeft alleen maar te vermelden dat het voor een tombola is.

Toelating? Wanneer wel, wanneer niet

Het is wel belangrijk om te weten dat je tombola moet worden toegelaten. Een tombola is een loterij en alle loterijen zijn in principe verboden. Dit geldt zowel voor tombola’s waarvoor betaald moet worden als voor gratis tombola’s. We weten zeker dat je een geweldig idee hebt, dus laten we ervoor zorgen dat het wordt goedgekeurd.

Het belangrijkste is dat je tombola een hoger doel moet hebben dat volstrekt belangeloos is. Voorbeelden zijn sociale of liefdadige doelen in verband met kunst, natuur, wetenschap, onderwijs, enzovoort. En dat alle ingezamelde bedragen uitsluitend aan dat doel moeten worden besteed. Het doel mag niet persoonlijk of commercieel zijn. 

We kunnen je helpen na te gaan of je tombola in aanmerking komt voor een toelating of niet. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er om je te helpen.

Soorten tombola’s

In ons land heb je een toelating nodig voor vier soorten tombola's: gemeentelijke, provinciale, nationale en e-commerce. 

  • Een gemeentelijke tombola wordt georganiseerd en gecommuniceerd binnen één gemeente.
  • Een provinciale tombola wordt gehouden in twee of meer gemeenten in dezelfde provincie.
  • Een nationale tombola wordt gehouden wanneer een tombola in meer dan één provincie wordt georganiseerd of door middel van informatiemaatschappij-instrumenten wordt gecommuniceerd.
  • Een e-commerce tombola maakt gebruik van e-commerce tools waar online ingezet kan worden. Hou er rekening mee dat de Nationale Loterij nog steeds de enige organisatie in België is die e-commerce voor tombola's kan uitvoeren. Bovendien werkt zij samen met non-profitorganisaties en regionale of federale organisaties.

Wie met vrienden en familie speelt (mensen die je persoonlijk kent) of de tombola kleinschalig houdt en aan bepaalde voorwaarden voldoet (je vindt ze hier), heeft in elk geval geen toelating nodig.

Soorten overheden

Er zijn vier verschillende overheden die toelating verlenen: het college van burgemeester en schepenen, de deputatie van het provinciebestuur, de Brusselse Hoofdstedelijke Regering en de federale regering via de Nationale Loterij.

Van belang is dat de juiste autoriteiten altijd op voorhand moeten geïnformeerd worden. Je moet onder meer info verschaffen over de organisatie, de publiciteit, de grootte van de prijzen aangeboden per tombola en het gebruik van de ingezamelde bedragen. Let wel op, want met een gemeentelijke vergunning kan je geen nationale tombola organiseren en omgekeerd.

Kortom, wie een gemeentelijke tombola organiseert, moet contact opnemen met het college van burgemeester en schepenen. Voor provinciale tombola’s moet je bij de deputatie of, in het geval van de 19 Brusselse gemeenten, bij de Brusselse Hoofdstedelijke Regering zijn. Voor nationale tombola’s en e-commerce is het de Nationale Loterij. Wij kunnen je helpen uitzoeken met wie je contact moet opnemen.

Hoe vraag je een toelating bij de Nationale Loterij aan?

Een vergunning kan je aanvragen bij tombolas@nationale-loterij.be. We beloven dat het niet zo ingewikkeld is als het klinkt. 

  • Voor meer informatie over het aanvragen van een toelating voor een nationale tombola, klik hier
  • Voor meer informatie over het gebruik van e-commerce voor je tombola, klik hier.  

Het aanvragen van toestemming is gratis maar het indienen van een aanvraag garandeert niet dat je tombola wordt goedgekeurd. Maak je geen zorgen, we zullen je bij elke stap ondersteunen. 

Wat gebeurt er na je aanvraag?

We antwoorden je zo snel mogelijk. Eventueel vragen we je aanvraag aan te vullen of extra te verduidelijken.

We hopen dat dit je helpt om door het proces te navigeren. Als je nog vragen hebt, stuur ons dan een e-mail naar tombolas@nationale-loterij.be.

Klik hier voor de relevante regelgeving. 

Veelgestelde vragen