Verantwoord spel: Omdat spelen leuk moet blijven

27/08/2019

Spelen gericht op ontspanning en amusement...

Spelen is een economische activitiet van een bijzondere aard en kan soms schadelijke gevolgen hebben in diverse domeinen van het leven van een speler. De Nationale Loterij heeft dan ook een verantwoord spelbeleid ontwikkeld met maatregelen die erop gericht zijn te voorkomen dat de speler overmatig spelgedrag ontwikkelt. 

Onze engagementen 

De Nationale Loterij heeft als opdracht openbare loterijen, weddenschappen, wedstrijden en kansspelen te organiseren binnen de grenzen van de verantwoord spelprincipes. Die opdracht is haar toevertrouwd door de Staat en gaat gepaard met een kanaliseringsplicht en een plicht om de spelers te begeleiden. Met dit doel voor ogen bouwt de Nationale Loterij verantwoordelijkheid in in haar werking, van bij het ontwerp en de ontwikkeling van een spel tot aan de verkoop en promotie ervan. De focus ligt op preventie van overmatig spelgedrag en op bescherming van minderjarigen. 

De Nationale Loterij heeft voor het eerst in 2010 het "Responsible Gaming"-certificaat van de Europese vereniging van loterijen (EL) behaald. Dit certificaat is gebaseerd op een set van 10 standaarden die het verantwoord spelbeleid van de Nationale Loterij kenmerken.
Onder die standaarden bevindt zich het wetenschappelijk onderzoek naar de problemen die verband houden met het spel, en ook de opleiding van de personeelsleden van de Nationale Loterij en van de uitbaters van verkooppunten. Daarnaast beschikt de speler over de mogelijkheid om zelf zijn speellimieten te bepalen op het platform e-lotto.be, in het deel "Mijn speellimieten".

Het "Responsible Gaming"-certificaat is heel belangrijk voor de Nationale Loterij want daardoor onderscheidt ze zich van de overige kansspeloperatoren. Dit is trouwens niet het enige grote verschil. Zo heeft het bedrijf in 2018 niet minder dan 185 miljoen euro laten terugvloeien naar de samenleving.  De herverdeling van geld binnen de maatschappij d.m.v. subsidies maakt dat de Nationale Loterij uniek is en versterkt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.